Vaktherapie is een vorm van therapie die u als cliënt vooral laat doen en ervaren. Hiervoor zet de behandelaar bepaalde werkvormen, materialen en technieken in. Door te doen en ervaren komt de (onderliggende) problematiek naar voren. Het handelen en het doen zorgen voor ervaringen die een positief effect hebben op deze problematiek. De ervaringen die u als cliënt opdoet in vaktherapie, geven nieuwe vaardigheden en inzichten. Deze kunt u praktisch toepassen in het dagelijks leven. Het kan hierbij gaan om vaardigheden op lichamelijk, emotioneel, sociaal of cognitief gebied.
Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische kindertherapie, psychomotorische therapie en speltherapie.
Voor wie is vaktherapie bedoeld?
Vaktherapie is een behandelvorm voor mensen met psychosociale problematiek of een psychiatrische stoornis. Voorbeelden hiervan zijn
Angstklachten
Autisme
Chronische vermoeidheid
Dementie
Depressie
Gedragsproblemen
Negatief zelfbeeld
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Persoonlijkheidsstoornis
Trauma
Verliesverwerking
Verslaving
Kijk verder op onze website om te zien of vaktherapie iets voor u kan betekenen.
Vaktherapeuten bieden niet alleen individuele behandeling, maar ook behandeling aan groepen, echtparen en gezinnen. Vaktherapie kan ook een onderdeel zijn van een multidisciplinaire behandeling.